КЛЮЧОВІ ПОНЯТТЯ І ПІДХОДИ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЩОДО СОЦІАЛІЗАЦІЇ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ

Ключові слова: соціалізація здобувачів вищої освіти, державні витрати на освіту, реалізація державної політики, заклад вищої освіти.

Анотація

Повномасштабне вторгнення заліської орди в Україну стало викликом для всіх сфер. Важка ноша – розбудова держави після ПЕРЕМОГИ лягає на плечі молодого покоління. Особистості нової формації, які володіють професійними та власними якостями, що відповідають сучасним реаліям, вселяють надію на швидку відбудову України. Отже, стратегічний курс нашої найпрекраснішої держави повинен бути спрямований на оновлення всіх сфер суспільного життя, передусім освіти. Якісність процесу соціалізації молоді як інтелектуального, культурного та демографічного ресурсу визначено нині важливим чинником інтеграції закладів вищої освіти України у європейський освітній простір. Саме тому до пріоритетних завдань державної політики належить соціалізаційний процес здобувачів вищої освіти, створення і реалізація необхідних умов освітнього оточення. Отже, дослідження понять і підходів державної політики щодо соціалізації здобувачів вищої освіти в Україні є вкрай актуальним, оскільки варто на рівні держави створювати необхідні умови, які б допомагали молоді реалізуватися та бути безпосередньо задіяними у процеси розвитку України. Що дозволить розширити громадську базу перетворень, вбезпечить економічне, культурне та соціальне відтворення й розвиток держави у часі війни і після ПЕРЕМОГИ. У статті досліджується заклад вищої освіти як осередок інтелектуального, духовного, фізичного і культурного розвитку особистості та вплив вищої освіти на успішну соціалізацію молоді. Наведена характеристика стану вищої освіти в нашій державі та інструментарію державної політики щодо соціалізації здобувачів вищої освіти в Україні. Встановлено, що сучасні тенденції соціалізації здобувачів вищої освіти на державному рівні характеризуються зміною та ускладненням функцій органів публічної влади, що становлять вертикаль управління галуззю, трансформацією нормативно-правової бази, що регулює суспільні відносини у цій сфері, стрімким розвитком системи організацій та послуг, які необхідні студентській молоді, зміною конфігурації громадських організацій студентського самоврядування. Доведено, що соціалізація здобувачів вищої освіти повинна посідати особливе місце у державній політиці, бути обов’язковою атрибутикою виховання, яка покладена за основу в навчальному процесі.

Посилання

1. Інтерактивна мапа пошкоджених і зруйнованих закладів вищої освіти. URL: https://mon.gov.ua/ua/news/ministerstvoosviti- i-nauki-ukrayini-zapuskaye-interaktivnu-mapu-zrujnovanih-i-poshkodzhenih-zakladiv-osviti (дата звернення: 15.06.2022).
2. Бінерт О.В., Балаш Л.Я., Кулина С.Б. Необхідність застосування сучасних методів управління в освітній сфері. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. Випуск 2 (25). 2020. С. 155–159.
3. Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 10.02.2022).
4. Olenych I., Gontar Z., & Borutska Y. The system of managing the pedagogical process of training students-specialists in the tourism sector in the conditions of COVID-19. Revista Tempos e Espaços em Educação, 2021. No. 14(33), e16569. DOI: http://dx.doi.org/10.20952/revtee.v14i33.16569.
5. Державна цільова соціальна програма «Молодь України». URL: https://mms.gov.ua/molodizhna-politika/realizaciyaderzhavnih- program-u-sferi-molodi/derzhavna-cilova-socialna-programa-molod-ukrayini (дата звернення: 10.05.2022).
Опубліковано
2022-12-08
Як цитувати
Балаш, Л., Лисюк, О., Гонтар, З., & Бінерт, О. (2022). КЛЮЧОВІ ПОНЯТТЯ І ПІДХОДИ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЩОДО СОЦІАЛІЗАЦІЇ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ. Літопис Волині, (27), 244-250. https://doi.org/10.32782/2305-9389/2022.27.40
Розділ
Публічне управління