ІСТОРИЧНИЙ ВПЛИВ НА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ОСНОВИ СИСТЕМИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ВІЙСЬКОВО-ГУМАНІТАРНОГО ПРОФІЛЮ

Ключові слова: незалежна Україна, навчальний процес, Збройні Сили України, військово-гуманітарний профіль, морально-психологічне забезпечення, НАСВ.

Анотація

У статті досліджується питання змін в організації навчального процесу під впливом розпаду Радянського Союзу на прикладі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Також автором розглядається вплив введення в освіту стандартів Північноатлантичного Альянсу. Розглядаються основні компоненти організаційної основи професійної підготовки (документи, що регламентують навчання, навчально-матеріальна база), аналізуються компетенції, які набувають майбутні офіцери військово-гуманітарного профілю, а також основні компоненти успішного навчання та виховання курсантів. Визначено, що розпад Радянсько Союзу та консолідація стандартів Північноатлантичного Альянсу вагомо вплинули на освітній процес підготовки майбутніх офіцерів. У першу чергу це введення Болонського процесу та Незалежного тестування, що змінили систему вступу у ВНЗ, зміна партійно-політичного виховання офіцера до національно-патріотичного, перехід від стандарту «вмію, знаю, розумію» до набуття «компетенцій». Виділено основні компоненти навчання в Національній академії сухопутних військ для військово-гуманітарного профілю: духовний та культурний, національно-патріотичний, документознавчий, професійний та практичний. Підсумовуючи досліджений матеріал, можна зробити висновок, що історичні події Незалежної України значно вплинули на навчальний процес у вищому військовому навчальному закладі, відбулась докорінна зміна в основах освітнього процесу, і, зважаючи на останні події сьогодення, розвиток підготовки буде змінюватись та розвиватись і в подальшому. Під час дослідження організаційних змін в освітньому процесі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного автором використовувались такі загально-наукові методи: логічний та аналітичний, методи узагальнення та систематизації, метод дедукції та індукції та метод порівняння.

Посилання

1. Постанова Кабінету Міністрів України № 1220 від 6.11.1997 «Про перетворення військового факультету радіоелектроніки при Житомирському інженерно-технічному інституті та відділення військової підготовки Державного університету «Львівська політехніка».
2. Шевчук М. Обґрунтування поняття організаційно-педагогічні засади діяльності вищого навчального закладу. Зб. наук. праць Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка. Серія Педагогічні науки. Вип. 66-67. Полтава, 2016. С. 115–122.
3. Наказ Міністерства Оборони України № 346 від. 20.07.2015 «Про затвердження Положення про особливості організації освітнього процесу у вищих військових навчальних закладах Міністерства оборони України та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів України».
4. Освітньо-кваліфікаційна характеристики на випускника Військового інституту при Державному університету «Львівська політехніка». Львів, 1999. 19 с. 5. Стандарт вищої освіти Академії сухопутних військ. Освітньо-кваліфікаційна характеристика магістра. Львів, 2013. 21 с.
Опубліковано
2022-12-05
Як цитувати
Кмін, А. (2022). ІСТОРИЧНИЙ ВПЛИВ НА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ОСНОВИ СИСТЕМИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ВІЙСЬКОВО-ГУМАНІТАРНОГО ПРОФІЛЮ. Літопис Волині, (27), 55-57. https://doi.org/10.32782/2305-9389/2022.27.09
Розділ
Історія України