ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ МІЖНАРОДНОЮ ТОРГІВЛЕЮ: РЕГІОНАЛЬНИЙ АСПЕКТ

Ключові слова: публічне управління, міжнародна торгівля, Торгово-промислова палата України, область.

Анотація

Глобалізаційні процеси стають інтенсивнішими, роблячи всі суб’єкти глобальної системи функціонування взаємозалежними один від одного. Одним із плюсів глобалізації є можливість обміну товарами та послугами між суб’єктами як на глобальному, так і на регіональному рівнях. Такий обмін товарами та послугами вважається міжнародною торгівлею. Міжнародна торгівля здійснюється у формах експорту та імпорту. Міжнародна торгівля впливає на економічне функціонування будь-якого регіону, включаючи динаміку та мінливість економічного зростання, а також показники ринку праці. Публічне управління включає в себе державне управління (здійснюється органами державної влади), регіональне та місцеве управління (здійснюється регіональними та місцевими органами влади) та громадське управління (здійснюється недержавними організаціями, громадськими організаціями, тощо). Суб’єктом публічного управління міжнародною торгівлею, якому приділено увагу в даному дослідженні, є Торгово-промислова палата України, яка є недержавною неприбутковою самоврядною організацією, що об’єднує юридичних осіб та громадян України, зареєстрованих як підприємці, а також їх об’єднання, на громадських засадах. Регіональна структура торгово-промислових палат включає центральну Торгово-промислову палату України та 25 регіональних палат. Торгово-промислова палата України є членом Міжнародної торгової палати та Всесвітньої федерації торгово-промислових палат, а також Асоціації торгово-промислових палат Європи. Ефективність державного управління міжнародною торгівлею оцінювалася через його опосередкований вплив на показники функціонування регіону в цілому. Із цією метою було візуалізовано, проаналізовано та порівняно обсяги валового регіонального продукту по регіонах України та їх частки у вало- вому регіональному продукті країни. У статті також визначено суб’єктів використання самого дослідження та його результатів, сформульовано перспективи та обмеження подальшого розвитку дослідження.

Посилання

1. Торгово-промислова палата України. (2022). Про палату. URL: https://ucci.org.ua/about.
2. European Commission. (2019). Trade For You Too: Why is trade more important than you think? URL: https://trade. ec.europa.eu/doclib/docs/2019/may/tradoc_157903.pdf.
3. Focus-Economics. (n.d.). Exports (USD billion). URL: https://www.focus-economics.com/economic-indicator/exports-usd.
4. Закон України «Про торгово-промислові палати в Україні». (2022). Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada. gov.ua/laws/show/671/97-%D0%B2%D1%80#Text.
5. Пресслужба ТПП. (2022). ТПП ухвалила рішення спростити процедуру засвідчення форс-мажорних обставин. URL: https://yur-gazeta.com/golovna/tpp-uhvalila-rishennya-sprostiti-proceduru-zasvidchennya-forsmazhornih-obstavin.html.
6. Segal, T. (2021). Import Definition. URL: https://www.investopedia.com/terms/i/import.asp.
7. Державна служба статистики України. (2022). Регіональна статистика. URL: https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/ publ2_u.htm.
8. Umiński, S. & Nazarczuk, J. M. (2021). Regions in International Trade. URL: https://www.degruyter.com/document/ doi/10.1515/9788395815041/html.
Опубліковано
2022-12-09
Як цитувати
Кіфоренко, О. (2022). ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ МІЖНАРОДНОЮ ТОРГІВЛЕЮ: РЕГІОНАЛЬНИЙ АСПЕКТ. Літопис Волині, (27), 257-261. https://doi.org/10.32782/2305-9389/2022.27.42
Розділ
Публічне управління