ОБРАЗ ВАСИЛЯ ЄРОШЕНКА В ОСВІТЛЕННІ ІВАНА КОРСАКА

Ключові слова: художній образ, художньо-документальне оповідання, нарис, письменник, журналіст, Іван Корсак, Василь Єрошенко.

Анотація

У статті розглянуто художній образ Василя Єрошенка, створений у нарисі «Василь Якович. Класик японський», вміщеному в книзі художньо-документальних оповідань відомого українського письменника і журналіста Івана Корсака «Імена твої, Україно» (Луцьк, 2007). Автор зумів адекватно змалювати постать маловідомого нині письменника-гуманіста, тифлопедагога, поліглота, есперантиста В. Єрошенка, який мав українське коріння по батьківській лінії. Він писав прозу, поезію і публіцистику японською, російською, українською мовами та есперанто, добре знав англійську, японську, китайську, туркменську та інші мови. Незважаючи на сліпоту, Василь Якович побував в Англії, Німеччині, Бельгії, Індії, Бірмі, Таїланді, Китаї, Японії, Туркменістані, Фінляндії, на Чукотці, наприкінці життя повернувся додому, помер і похований на батьківщині – у слободі Обухівка на Білгородщині (тепер знаходиться на території Росії). Завдяки художньому прийому – спогадам приреченої людини – волинському авторові вдалося у стислій формі подати основні факти з життя митця, створити майстерний художній образ. Документи (відгуки, уривки з передмови до перекладів, газетні рецензії, спогади) сприяли унаочненню белетристично опрацьованого матеріалу, його достовірності та переконливості. Для посилення образу авторка статті використала приклади-ілюстрації, взяті з кількох текстів «Чукотських оповідань» В. Єрошенка – «Чукотська ідилія», «Чукотська легенда» і «Шахова триходівка». Вони засвідчують гуманістичні погляди письменника, любов і повагу до народів Півночі, що жили в гармонії з Матір’ю-Тундрою, та засуджують утручання чужинців-росіян із фальшивою комуністичною ідеологією, які призводять до руйнації віками усталених традицій у природі та в суспільному житті.

Посилання

1. Єрошенко В. Казки та легенди. Київ : Видавець Карпенко В.М., 2004. 98 с.
2. Єрошенко В. Шахова триходівка / упор. В. Паюк. Луцьк : Терен, 2019. 68 c. Eroŝenko V. La trimova ŝakproblemo / komp. kaj red. V. Pajuk. Lucjk : Teren, 2019. 68 p.
3. Корсак І. Василь Якович. Класик японський. Імена твої, Україно: художньо-документальні оповідання. Луцьк : Твердиня, 2007. С. 143–147.
4. Корсак І. Японський класик Василь Єрошенко. Імена твої, Україно: художньо-документальні оповідання. Луцьк : Твердиня, 2007. С. 290–294.
5. Леся Українка у світі перекладу (вибрані переклади європейськими та східними мовами) : навчальний посібник / укл.: А.М. Архангельська, О.М. Бєлих, А.В. Біднюк та ін. ; упоряд. і відп. ред. Н.О. Данилюк ; 2-е вид., випр. і доп. Київ : Кондор, 2021. 355 с.
6. Патлань Ю. Письменник Василь Єрошенко – засновник Японської асоціації есперантистів. Prostir museum. 2014. 19 листопада. URL : http://prostir.museum/ua/post/33785.
7. Патлань Ю. Роль перекладів Лу Сіня у вивченні та виданні творів Василя Єрошенка в СРСР та на пострадянському просторі (до 125-річчя до дня народження В.Я. Єрошенка). Китаєзнавчі дослідження. 2015. № 4. С. 144–159.
Опубліковано
2022-09-09
Як цитувати
Данилюк, Н. (2022). ОБРАЗ ВАСИЛЯ ЄРОШЕНКА В ОСВІТЛЕННІ ІВАНА КОРСАКА. Літопис Волині, 8-11. https://doi.org/10.32782/2305-9389/2022.spec.01
Розділ
Корсакіана