Спогади ветеранів або знову до дискусії «Хто розпочав Другу світову»

  • Сергій Власюк
Ключові слова: війна, Горохівщина, 1941 р., спогади

Анотація

Ця публікація стосується початку Другої світової і Великої Вітчизняної війни. Тривалий час в історичній літературі (передусім в СРСР), аналізуючи події Другої світової війни, зосереджували увагу виключно на постаті підступного й кривавого агресора Адольфа Гітлера, який прагнув володіти світом і поклав на вівтар цього палкого бажання мільйони жертв. Він, він і тільки він винен у роздмухуванні світової пожежі. Проте чи тільки на Гітлері лежить уся відповідальність за знищення мільйонів людей? Якою напередодні війни була позиція світової спільноти, лідерів інших країн, і що реально було зроблено для того, щоб зупинити злочинця-диктатора, назавжди перекреслити його маніакальні плани? Проаналізуємо це питання. Перед війною українські землі були поділені між кількома державами: СРСР, Польщею, Румунією, Чехословаччиною. Країни мали різний суспільно-політичний устрій. Втім, кожна з них намагалася вести свою політичну гру, спрямовану на те, щоб, як мінімум, не втратити тих державних кордонів, які вже є, а за сприятливих обставин іще й збільшити свої території за рахунок приєднання нових земель. Усе це не додавало стабільності міждержавним відносинам, збільшувало напругу в Європі. "Українське питання" було проблемою не лише українського народу, а й одним із ключових у міжнародній політиці. А разом із тим і активним інструментом міжнародного шантажу й відверто провокаційних торгів. Ініціатором такого торгу на дипломатичному ринку стала Німеччина, яка планувала вирішити одразу декілька важливих завдань, реалізувати свої завойовницькі плани Згадуються військові частини, які були на Горохівщині, зокрема 124 стрілецька дивізія. Автор зібрав спогади окремих бійців і командирів, місцевого населення. Він висуває дискусійне питання про 22 червня 1941 р., яке стало початком нападу гітлерівців на СРСР, а також про готовність СРСР самому почати наступ.

Посилання

1. Власюк С. Бойовий шлях 124 стрілецької дивізії у перші дні Великої Вітчизняної війни на території Горохівського району / / Минуле та сучасне Волині та Полісся. Сторінки воєнної історії краю. Матеріали ХХХ Всеукраїнської науково-практичної історико-краєзнавчої конференції, 24-25 березня 2009 р. – Луцьк. 2009. – С. 277 – 282.
2. Суворов В. Ледокол / Суворов В. – Москва : АСТ, 2002. – 378 с.
Опубліковано
2019-06-26
Як цитувати
Власюк, С. (2019). Спогади ветеранів або знову до дискусії «Хто розпочав Другу світову». Літопис Волині, (20), 52-54. https://doi.org/10.32782/2305-9389/2020.20.08
Розділ
Статті