АНАЛІЗ ПОЗИТИВНИХ КЕЙСІВ ЩОДО РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА У ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ: ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ МІЖНАРОДНОГО ДОСВІДУ ДЛЯ УКРАЇНИ - Гура, Вікторія (Літопис Волині, 2025)
У статті проведено системний аналіз державної політики підтримки інноваційного розвитку соціального підприємництва у Великій Британії протягом 2010–2025 років з метою визначення релевантних механізмів для адаптації в українських умовах післявоєнного відновлення. Дослідження базується на аналізі офіційних урядових документів, звітів регуляторів і верифікованих статистичних даних, що характеризують еволюцію британської моделі підтримки соціальних інновацій. Методологія включає інституційний аналіз, компаративістику та кейс-стаді підходи для виявлення найбільш ефективних інструментів державної політики. Установлено, що архітектура британської системи базується на чотирьох взаємопов’язаних компонентах: обов’язковому врахуванні соціальної цінності в державних закупівлях через Social Value Model з мінімальною вагою 10%, результатно-орієнтованому фінансуванні через Life Chances Fund (£80 млн), капіталізації соціального інвестування через «сплячі активи» й Big Society Capital, створенні спеціалізованих правових форм (CIC) і програм контрактної готовності.Емпіричні результати демонструють, що у 2019 році сектор нараховував 131 тис. соціальних підприємств із зайнятістю 1,28 млн осіб, внеском £78 млрд в економіку (3,4% ВВП) і кумулятивним розподілом £982 млн на соціальні цілі. Аналіз кейсу «Peterborough SIB» підтвердив ефективність результатно-орієнтованих контрактів із досягненням 9% зниження рецидивів, тоді як Growth Fund і Reach Fund забезпечили масштабне фінансування малих організацій на територіях з обмеженими ресурсами. Для України запропоновано модель, що включає внесення змін до законодавства про публічні закупівлі зі встановленням 5–10% ваги соціальних критеріїв.Пріоритетними напрямами визначено реінтеграцію демобілізованих, підтримку ВПО, розвиток депресивних регіонів та інклюзивну зайнятість, що забезпечить мобілізацію приватного капіталу для соціальних цілей навіть в умовах обмежених бюджетних ресурсів.