МІЖНАРОДНИЙ ІМІДЖ ДЕРЖАВИ ЯК СТРАТЕГІЧНИЙ РЕСУРС У ГЛОБАЛІЗОВАНОМУ ІНФОРМАЦІЙНОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Шихутський, Роман (Літопис Волині, 2025)
У статті обґрунтовано, що в умовах глобалізованого інформаційного простору міжнародний імідж держави функціонує як стратегічний ресурс, від якого залежать політична суб’єктність, економічна привабливість та безпекова стійкість. Проаналізовано взаємодію публічної дипломатії, політичного PR та концепції м’якої сили, а також визначено необхідність узгодження цих інструментів із довгостроковими зовнішньополітичними пріоритетами держави. Розкрито багатовимірну структуру міжнародного іміджу та залежність його складників від політичних, економічних, культурних і гуманітарних чинників.Доведено ключову роль кризових комунікацій у зовнішньополітичному контексті як інструмента збереження та відновлення міжнародної репутації. Особливу увагу приділено випереджальній комунікації, яка дає змогу мінімізувати репутаційні втрати, а також підходу damage control, що передбачає своєчасне визнання проблеми, публічну відповідальність та розроблення чітких планів подолання наслідків із метою підтримання довіри міжнародної спільноти.Визначено інституційні умови підвищення ефективності комунікаційної діяльності держави. Окреслено провідну координуючу роль Міністерства закордонних справ України, підкреслено значення дипломатичних представництв як комунікаційних центрів та обґрунтовано доцільність створення у складі посольств підрозділів стратегічних комунікацій і кризового PR. Наголошено на ролі інституту Надзвичайних і Повноважних Послів як провідників політичної волі вищого керівництва держави та фасилітаторів міждержавного діалогу, а також на важливості раннього виявлення уразливих точок і перетворення ризиків на можливості розвитку.Авторський внесок полягає у формулюванні практичних рекомендацій щодо створення спеціалізованих аналітичних центрів для моніторингу та прогнозування, посилення кадрового потенціалу у сфері стратегічних комунікацій та розроблення єдиної національної концепції комунікаційного позиціонування України. Очікуваним результатом реалізації запропонованих заходів є підвищення узгодженості інформаційних наративів, зміцнення міжнародної довіри та трансформація комунікаційного потенціалу держави у дієвий інструмент стратегічного розвитку та довгострокового міжнародного партнерства.