ПРАВОВІ УМОВИ ДІЯЛЬНОСТІ СТУДЕНТСЬКИХ ОБ’ЄДНАНЬ У ПІДРОСІЙСЬКІЙ УКРАЇНІ У 1905–1914 РР. - Магась, В’ячеслав; Хабчук, Андрій; Корнійчук, Юрій (Літопис Волині, 2025)
Під час революції 1905–1907 рр. відбувалося пробудження громадянської активності багатьох категорій населення, але особливо діяльною була молодь, що прагнула реформувати бюрократично-самодержавний устрій. Студентський рух того часу був важливим елементом соціально-політичних трансформацій. Саме тому важливим аспектом є вивчення правового статусу студентських об’єднань.Метою дослідження є з’ясування ролі студентства у суспільно-політичних процесах 1905–1914 рр., а також аналіз впливу нормативно-правових актів на формування та функціонування організацій студентства на початку XX ст.У ході дослідження ми дійшли висновку, що під час революції 1905–1907 рр. в Російській імперії активізуються студентські громадські організації опозиційного, лоялістського та національного спрямування. Під тиском суспільства влада вдалася до вдосконалення та перегляду правового регулювання діяльності студентських об’єднань. Велике значення при цьому мав царський указ від 27 серпня 1905 р. про автономію університетів. Він сприяв тимчасовій лібералізації умов створення об’єднань студентів, що дало змогу пожвавити їхню діяльність.Після завершення революції правилами 11 червня 1907 р. були введені обмеження щодо автономії університетів та діяльності студентських об’єднань. Різні перепони поширенню опозиційних і національних студентських організацій чинили жандармські органи, представники місцевої влади та адміністрація навчальних закладів.Натомість монархічні об’єднання молоді отримували всіляку підтримку на етапі офіційної реєстрації та в ході своєї подальшої діяльності. У цьому проявилася політика подвійних стандартів у ставленні царської влади до громадських об’єднань студентів.