ОСОБЛИВОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ОСЕРЕДКІВ ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ У ВОЛИНСЬКІЙ ОБЛАСТІ У МІЖВИБОРЧИЙ ПЕРІОД - Бугайчук, Антон (Літопис Волині, 2022)
У статті проаналізована діяльність осередкі десяти політичних партій («Слуга народу», «За Майбутнє», «Європейська Солідарність», «Сила і Честь», ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «Громадянська позиція», «Об’єднання «Самопоміч», Аграрної партії України, «Громадянський рух «Свідомі») у Волинській області впродовж 2019–2021 років. Ці партії були відібрані за критерієм наявності фракції у Волинській обласній раді або у одній із міських рад міст обласного значення Волинської області за результатами місцевих виборів 2020 року, що означає достатній на нашу думку рівень підтримки партії принаймні серед частини виборців. В результаті порівняльного аналізу встановлено, що ключовими формами роботи були зустрічі із виборцями, привітання, звіти про здобутки афілійованих депутатів та посадовців, політичні заяви, внутрішньопартійні заходи. Також відбувалася взаємодія із мас-медіа у різних формах для висвітлення роботи як партії, так і окремих лідерів серед виборців. Спостерігався сильний зв’язок осередків політичних партій із відповідними фракціями у Волинській обласній раді та міських радах обласних центрів, а також із головами громад, які обрані від відповідних політичних партій. Таким чином здобутки в рамках депутатської діяльності та виконання посадових обов’язків частково прирівнювали до заслуг партії. Також така тенденція спостерігалася у діяльності органів державної влади у Волинській області та партії «Слуга народу». У міжвиборчий період спостерігалося загальне зниження активності досліджених осередків політичних партій, передусім ведення агітації та діяльності, яка потребує значного залучення коштів загалом. Винятками із цієї закономірності були політичні конфлікти та кризи як на всеукраїнському так і на місцевому рівні, коли потреба відстояти певні позиції та інтереси змушувала осередки політичних партій або їх лідерів активізуватися. В результаті дослідження сформульовані практичні рекомендації щодо підвищення стабільності діяльності та інституційної спроможності осередків політичних партій у Волинські області. Цьому сприятимуть забезпечення стабільного державного фінансування політичних партій, які набрали достатню кількість голосів на виборах, а також належного контролю їх витрат. Також потребують вдосконалення етичні стандарти діяльності політичних партій на місцях. Це зокрема відмова від вручення матеріальних цінностей під час зустрічей із виборцями, обмеження щодо участі лідерів політичних партій із партійною символікою під час відкриття об’єктів, куди вкладені державні кошти. Крім цього, жорсткішими повинні бути обмеження щодо афіліювання держслужбовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування із політичними партіями.