Громадсько-політичне, релігійне та культурне життя поляків у місті Володимирі ХУІ-ХУІІІ ст. - Петрович, Валентина (Літопис Волині, 2016)
На основі писемних джерел у статті простежено історію проживання поляків у місті Володимирі (ХІУ-ХУІІІ ст.) Схарактеризовано політичну ситуацію, що склалася на Волині, пов’язану із широкою хвилею польсько-католицької експансії. Доведено, що вона значною мірою впливала на становлення культурно-освітнього рівня населення міста Володимира й дала поштовх початку будівництва в місті католицьких костелів та монастирів.