ЕВФЕМІЗМИ В ПОЛІТИЦІ: ВІД РИТОРИЧНИХ ФОРМУЛ ДО ТЕХНОЛОГІЇ ВПЛИВУ НА СУСПІЛЬНУ СВІДОМІСТЬ - Ягодзінський, Сергій; Левченко, Леся (Літопис Волині, 2025)
Дослідження присвячено феномену евфемізмів у політичному дискурсі як важливому засобу мовної маніпуляції та формування суспільної свідомості. Евфемізми в політиці виконують складну функцію пом’якшення, заміщення та перекодування ідеологічних меседжів, даючи змогу приховано легітимізувати неоднозначні або конфліктні явища, зменшуючи рівень соціального спротиву і створюючи більш прийнятний образ подій.У статті проаналізовано сучасний стан досліджень у сфері української та західної лінгвістики, які охоплюють теоретичні підходи до вивчення евфемістичних стратегій, їхніх семантичних та прагматичних функцій, а також ролі у конструюванні політичного іміджу та формуванні суспільної думки. Особливу увагу приділено контексту сучасної української війни та інформаційних викликів XXI ст., де евфемізми набувають нових, іноді парадоксальних значень, і використовуються як інструменти мобілізації, дезінформації або маскування жорстоких реалій. Досліджено також трансформації евфемістичних засобів у цифровому просторі, зокрема їх адаптацію до форматів соціальних мереж, коротких повідомлень та мультимедійних платформ, що впливає на спосіб сприйняття політичної інформації громадянами. Окреслено основні тенденції, виклики і перспективи подальших міждисциплінарних досліджень, що поєднують лінгвістику, політичну комунікацію, когнітивні науки, медіадослідження і психологію. Запропонований огляд базується на аналізі ключових праць українських і зарубіжних науковців, що дає комплексне уявлення про функціонування та значення політичних евфемізмів у сучасному інформаційному суспільстві.