ПОЛІТИКА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я США У ДИНАМІЦІ ПОЛІТИЧНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ - Сокуренко, Ольга (Літопис Волині, 2025)
У статті проаналізовано особливості функціонування системи охорони здоров’я у США, доведено її роль не лише як механізму надання медичних послуг, а й як ключового чинника політичного розвитку, суспільної довіри та стабільності. Вона розглядається як простір активної політичної боротьби, де перетинаються інтереси держави, бізнесу та громадянського суспільства, а ухвалювані рішення безпосередньо впливають на доступність і якість медичних послуг.Проаналізовано структурні особливості американської моделі, де історично сформувалася домінуюча роль приватного страхування у поєднанні з державними програмами Medicare і Medicaid. Така конструкція зумовила фрагментацію системи та створила глибокі диспропорції у доступі до медичних послуг між регіонами та соціальними групами, що посилюється політичною автономією штатів.Розглянуто реформу Affordable Care Act як ключовий етап у спробі уніфікації базових стандартів і розширення доступу до медичних послуг. Попри масштабні політичні конфлікти більшість положень реформи збережено, проте скасування фінансових санкцій у 2017 р. та скорочення фінансування інформаційних кампаній призвели до зниження рівня залучення населення до системи страхування.Досліджено глибоку політичну поляризацію навколо питань охорони здоров’я. Дискусії щодо реформування Medicaid і Medicare, обов’язкової вакцинації, регуляції фармацевтичного ринку та репродуктивних прав підтвердили глибинний ідеологічний розкол між основними політичними силами США.Доведено, що американська система охорони здоров’я є політично насиченим і структурно фрагментованим простором, де поєднуються ідеї індивідуалізму, ринкової свободи та суспільної солідарності. Подальший розвиток цієї моделі визначатиметься здатністю політичної системи усувати інституційні бар’єри, досягати стійких компромісів і реагувати на ключові виклики у сфері охорони здоров’я.