ВПЛИВ ДЕМОКРАТИЧНИХ ПРАКТИК НА ФОРМУВАННЯ КОЛЕКТИВНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ У США - Паталаха, Валерій (Літопис Волині, 2025)
Проаналізовано процес формування колективної американської ідентичності у результаті дедалі ширшого впровадження демократичних практик, що супроводжувалося посиленням федерального уряду. Відзначено, що важливу роль відіграла ратифікація Конституції, написаної без участі народу, що стало відправною точкою для формування нової колективної ідентичності громадян Американської держави. Для досягнення цієї мети використовувалися як публікації в газетах, так і різноманітні масові заходи – фестивалі та процесії, розраховані на заохочення громадян до політичної участі. Політичні технології повсякденного життя Америки того часу, такі як дискусії на шпальтах газет та процесії, слугували засобом вираження єдності та інструментом боротьби за підтримку виборців. У результаті постійна політизація патріотичних символів сприяла зміцненню колективної ідентичності. Розглянуто особливості президентства Т. Джефферсона, якому вдалося залучити громадян до участі в управлінні державою, що фактично означало кінець елітистських проєктів державотворення, розроблених федералістами. Народна участь і конкуренція між політичними акторами заклали нову основу легітимності американської політики.Проаналізовано роль політичних партій як одного з важливих інструментів формування політичної ідентичності в демократичних суспільствах. Доведено, що поява стабільних організацій із широкою членською базою означала ширшу трансформацію соціальних процесів, що створювали і відтворювали американську ідентичність. Відзначено, що однією з інновацій партійного будівництва того часу, що сприяли зміцненню колективної ідентичності, було запровадження процедури праймеріз та багаторівневої системи партійних з’їздів. Такі кроки пропонували більш прямий зв’язок із виборцями та їх більшу участь у партійних справах, аніж це було в «старих» партіях.