ПРИКЛАДИ НАГОРОД У МИРОТВОРЧИХ ПРОЦЕСАХ: ІСТОРИЧНИЙ АНАЛІЗ ЇХНЬОЇ РОЛІ В УРЕГУЛЮВАННІ КОНФЛІКТІВ - Тимошик, Михайло (Літопис Волині, 2025)
Стаття репрезентує результати комплексного дослідження ролі нагородних систем у миротворчих процесах через призму історичного аналізу конкретних випадків їх застосування у врегулюванні міжнародних конфліктів.Робота ґрунтується на міждисциплінарному підході, що поєднує методи політичної науки, міжнародного права та теорії символічної взаємодії для виявлення механізмів впливу нагород на динаміку переговорних процесів та поведінку конфліктуючих сторін. Дослідження охоплює період від початку XX ст. до сьогодення, аналізуючи еволюцію нагородних практик від класичної дипломатії до сучасних форм міжнародного визнання миротворчих ініціатив. Методологічну основу дослідження становить порівняльно-історичний аналіз репрезентативних випадків присудження міжнародних нагород у контексті конкретних конфліктних ситуацій. Автор досліджує кореляцію між моментом присудження нагороди, її символічною значимістю та подальшими змінами у переговорній динаміці, аналізуючи як безпосередні, так і довгострокові ефекти нагородних ініціатив. Особлива увага приділяється ролі медіадискурсу та громадської думки у посиленні чи ослабленні впливу символічного визнання на учасників конфлікту. Дослідження також розглядає інституційні аспекти нагородних систем, включаючи критерії відбору, процедури ухвалення рішень та механізми забезпечення легітимності нагородних ініціатив.Результати дослідження демонструють, що нагородні системи функціонують як важливий елемент «м’якої сили» у міжнародних відносинах, здатний істотно впливати на мотивацію учасників конфлікту до пошуку мирних рішень. Виявлено закономірність між престижністю нагороди, її міжнародним визнанням та ефективністю впливу на конфліктну ситуацію. Аналіз показує, що найбільш значний ефект досягається у випадках, коли присудження нагороди супроводжується широкою міжнародною підтримкою та медіаувагою, створюючи додатковий тиск на сторони конфлікту в напрямі мирного врегулювання. Дослідження також виявляє обмеження ефективності нагородних механізмів за умов глибоко вкорінених етнічних, релігійних чи територіальних суперечок. Практична значущість роботи полягає у розробленні рекомендацій щодо оптимізації використання нагородних ініціатив у сучасній дипломатичній практиці. Автор пропонує типологію нагородних стратегій залежно від характеру конфлікту, стадії переговорного процесу та культурно-політичного контексту. Особливий акцент робиться на потенціалі регіональних нагородних систем як альтернативи глобальним ініціативам у разі, коли останні можуть сприйматися як прояв культурного імперіалізму чи політичного тиску. Дослідження робить внесок у теорію конфлікт-менеджменту, розширюючи розуміння ролі символічних ресурсів у миротворчих процесах та надаючи емпіричну базу для подальших досліджень у галузі превентивної дипломатії.Висновки дослідження наголошують на необхідності інтеграції нагородних механізмів у комплексні стратегії урегулювання конфліктів, ураховуючи їхню здатність мобілізувати громадську підтримку мирних ініціатив та створювати позитивні стимули для конструктивного діалогу між протиборчими сторонами.Робота відкриває перспективи для подальших досліджень у галузі символічної дипломатії та її ролі у формуванні культури світу на регіональному та глобальному рівнях. Отримані результати можуть бути використані міжнародними організаціями, дипломатичними службами та інститутами громадянського суспільства для підвищення ефективності миротворчих зусиль за умов сучасних глобальних викликів.