ЧЕРЕПИЧНО-ЦЕГЛЯНЕ ВИРОБНИЦТВО НА ПОЛОГІВЩИНІ: ВІД «КИРПИЧЕДЕЛАТЕЛЬНОГО ЗАВОДА СТ. ПОЛОГИ: НЕЙФЕЛЬД Г. П. И ТАРАСОВ М. К.» ДО ПОЛОГІВСЬКОГО ЦЕГЛЯНОГО ЗАВОДУ - Турченко, Галина; Тоцька, Софія (Літопис Волині, 2025)
Статтю присвячено історії черепично-цегляного виробництва на Пологівщині. Важливість дослідження полягає у тому, що місто Пологи є центром із видобутку каолінових руд у Запорізькій області. Розглянуто черепичну справу на теренах Пологівщини – від діяльності «Кирпичеделательного завода ст. Пологи: Нейфелъд Г.П. и Тарасовъ М.К.» до Пологівського цегляного заводу з його філіями.Висвітлено технологічні особливості місцевого виробництва у ХІХ – на початку ХХ ст.: ручне формування, випалювання цегли-сирцю у спеціальних печах, а також поступовий перехід до механізованих методів праці. Розглянуто вплив черепично-цегляної галузі на соціально-економічний розвиток Пологівського району.У роботі використано архівні документи, спогади колишніх працівників цегляного заводу на території Пологівщини.Авторами виділено етапи розвитку черепично-цегляного виробництва на Пологівщині: І етап (ХІХ ст. – 1924 р.) характеризується становленням черепичного виробництва. На ст. Пологи Катеринославської ЖД з’являється «Кирпичеделательний завод ст. Пологи: Нейфелъд Г.П. и Тарасовъ М.К.»; ІІ етап (1924–1941 рр.) – відбувається розвиток черепично-цегляного виробництва. Із 1924 р. на території Поліг починає функціонувати цегельний завод № 7; ІІІ етап (1950–1992 рр.) – період післявоєнної відбудови та розквіту промислового виробництва, час виготовлення цегли, черепицю не випускають. Промислові об’єкти цегельного виробництва Пологівщини підпорядковувалися промисловому об’єднанню «Запоріжбудматеріали»; IV етап (1993–2022 рр.) – цегельне виробництво переведено до сіл Воскресенка та Басань. Підприємства підпорядковані ВАТ «Пологівський хімічний завод «Коагулянт», де виготовлялася керамічна цегла. Із 24 лютого 2022 р. м. Пологи тимчасово окуповане російськими військами, та цегельне виробництво призупинено.