«ХОРОШІ РУСЬКІ» ЯК ВИКЛИК УКРАЇНСЬКОМУ ОБРАЗУ: КРИТИКА РОСІЙСЬКОГО ЛІБЕРАЛЬНОГО ДИСКУРСУ НА СТОРІНКАХ ТИЖНЕВИКА «ТРИЗУБ» (1920–1930-І РОКИ) - Карабардін, Андрій (Літопис Волині, 2025)
У статті розглядається критика російського ліберального дискурсу на сторінках українського еміграційного тижневика «Тризуб», який видавався в Парижі в період з 1925 по 1940 рік і вважався основним інформаційним органом УНР в екзилі в ті роки. Особлива роль присвячується його ролі у формуванні іміджу української нації в умовах бездержавного існування. Дослідження зосереджено на тому, як автори журналу протистояли російським ліберальним наративам, які заперечували українську суб’єктність, та як ця боротьба сприяла утвердженню образу України як гідної, культурно зрілої та відокремленої нації. Через аналіз чотирьох ключових тактик російських лібералів – ігнорування українського питання, визнання культурної самобутності з прив’язкою до «російського цілого», позиціонування як союзників і демонстрація удаваної нейтральності – розкривається їхня імперська сутність. Натомість автори «Тризубу», використовуючи факти, іронію й історичні аргументи, викривали маніпулятивність цих стратегій, демонструючи, що російський лібералізм часто приховує колоніальну зверхність. Дослідження також установлює паралелі із сучасними «хорошими руськими», які відтворюють подібні патерни, уникаючи визнання української суб’єктності.Висновки статті наголошують, що таке протистояння імперським наративам не лише викривало справжню суть російських лібералів, а й водночас створювало модель антиколоніального дискурсу, який актуальний і сьогодні. Українська еміграційна преса так формувала позитивний імідж нації, доводячи її право на державність і міжнародне визнання. Сучасна боротьба з подібними елементами вимагає подібної пильності: лише повний розрив з імперськими ілюзіями й визнання української суб’єктності може забезпечити перемогу в інформаційній війні. Спадщина журналу «Тризуб» у цьому сенсі є дороговказом для сучасної України, нагадуючи про необхідність послідовної боротьби за власний голос і місце в історії.