ОХОРОНА КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ ЯК СКЛАДНИК НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ - Притулюк, Василь (Літопис Волині, 2024)
У нинішніх умовах російської агресії, яка є глобальною загрозою нашій державі та українському народу, державна політика у сфері культурної спадщини постає одним із важливих елементів забезпечення національної безпеки України. Адже матеріальні об’єкти культурної спадщини, як і духовні цінності українського народу, виступають ключовими основами подальшого процесу єднання та консолідації сучасного українського суспільства і сприяють формуванню спільної національної історичної пам’яті, що є особливо важливим та актуальним в умовах триваючої російсько-української війни. Із моменту російського вторгнення відбуваються численні порушення міжнародного права щодо охорони та збереження культурної спадщини, оскільки Російська Федерація масово знищує та незаконно вивозить з України культурні цінності. У статті аналізуються пріоритети національної політики захисту культурної спадщини в умовах війни та з урахуванням євроінтеграційного поступу України, розглядаються правові засади формування української державної політики культурної спадщини як складника національної безпеки. Поняття культурної спадщини є доволі широким і, крім об’єктів матеріальної культури, включає питання збереження історичної пам’яті та формування національної ідентичності. Тому захист мови, традицій, цінностей, релігії, самобутності, творчості, культурно-історичних засад згуртованості спільноти виступає важливим елементом культурної спадщини. І якщо щодо очевидного нищення матеріальних об’єктів культурної спадщини ведеться документування як окремих воєнних злочинів, то духовна сфера є не менш уразливою щодо російської гібридної агресії, але зона та глибина ураження є значно менш помітними на перший погляд. Тому так важливо розуміти і комплексно протидіяти всім формам та методам нищення культурної спадщини, адже таке нищення – це пряма загроза національній безпеці.