ІСТОРІЯ МІСТА ЧОРТОРИЙСЬКА НА ВОЛИНІ (ВІД НАЙДАВНІШИХ ЧАСІВ ДО КІНЦЯ ХІХ СТОЛІТТЯ) - Петрович, Валентина (Літопис Волині, 2024)
Малі міста України творять окремий просторовий, адміністративно-територіальний пласт суспільного життя. У них закладено особливий, притаманний лише їм урбаністичний зміст, де поєднуються у єдине ціле риси міського та сільського з усіма їх позитивними виявленнями. Проблематика, що стосується історії міста Чорторийська у зазначених хронологічних межах, неодноразово привертала до себе увагу дослідників. Визначено, що особливо цей процес посилився протягом останніх десятирічь. Це пов’язано з актуалізацією історико- краєзнавчих досліджень та проблем регіональної історії України. У статті зосереджено особливу увагу на етапах становлення та розвитку міста в різні історичні періоди – від найдавніших часів до кінця ХІХ ст. Зазначено, що місто Чорторийськ належить до давніх населених пунктів Волині. Показано, що в другій половині ХІІ – ХІІІ ст. Чорторийськ був столицею дрібного удільного князівства чи волості. У Руському літописі у зв’язку з різними політичними подіями місто згадується шість разів, що вказує на помітну його роль у житті Волинської землі на північно-східних рубежах у XIII ст. Місто навіть порівнювали зі столицею Волинської землі – містом Володимиром. Він мав могутню оборонну систему, до якої входив князівський замок із земляними валами, дерев’яними, а пізніше мурованими стінами. Виокремлено особливості перебування Чорторийська у власності найвідоміших представників князівських родин, що відігравали важливу роль у житті міста зокрема й України загалом. Воно досягнуло високого рівня розвитку, стало резиденцією, родовим володінням князів українсько-польського походження Чарторийських. Розглянуто питання щодо назви міста. Проте, на думку низки дослідників, на жаль, питання історичної топографії давнього міста ще недостатньо вивчене.