ДЕРЖАВНА ПОЛІТИКА ҐЕНДЕРНОЇ РІВНОСТІ У СКЛАДІ ІНКЛЮЗИВНОЇ МОДЕЛІ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Намазова, Юлія (Літопис Волині, 2023)
У статті розглянуто теоретичні питання умов реалізації реформи децентралізації в Україні й оцінено перспективи місцевого розвитку територіальних громад, зокрема й економічні, соціальні, екологічні, культурні, громадські й інші аспекти. Проаналізовано наукові підходи до поняття та змісту інклюзивної моделі розвитку територіальних громад, на основі загальноприйнятих трактувань інклюзії з позиції державного управління. Визначено, що інклюзивна модель розвитку територіальних громад передбачає формування організаційних умов для залучення людей до різних сфер діяльності для підвищення якості їхнього життя за відсутності будь-якої дискримінації. Актуалізовано доцільність інтеграції в державну політику компоненти ґендерної рівності у складі інклюзивної моделі розвитку територіальних громад. Узагальнено поширені теоретизування інклюзивного розвитку у світлі реформи децентралізації на основі напрацювань іноземних учених. Констатовано, що в Україні, як і у світі, зростає інтерес до інклюзивної моделі, яка передбачає розвиток усіх територій і секторів економіки громад, ставлячи за мету скорочення соціальної нерівності через перерозподіл доходу та завдяки активній участі в економіко-суспільному житті різних соціальних груп населення. Досліджено показники інклюзивності економічного розвитку, ґендерних відмінностей, рівня участі жінок у робочій силі, чинників, що обмежують можливості зайнятості жінок, за допомогою загальноприйнятих у світі індексів виміру розширення прав і можливостей кожної статі. Проаналізовано рейтинги країн-лідерів за значенням Індексу ґендерної нерівності та кореляцію розміру валового внутрішнього продукту на душу населення й економічних можливостей жінок. На основі цього доведено, що ґендерна паритетність економічних можливостей є ключовим елементом сучасної, добре функціонуючої ринкової економіки на шляху сталого зростання. Запропоновано заходи з поліпшення ґендерної рівності за допомогою низки чинників у межах інклюзивного розвитку територіальних громад.