ФОРМУВАННЯ ГЛОБАЛЬНОГО СВІТОПОРЯДКУ ТА ЛІБЕРАЛІЗМ - Алекперлі, Гусейн Айдин (Літопис Волині, 2022)
Історична перемога лібералізму в холодній війні дала Сполученим Штатам можливість самостійно керувати світом. Вашингтон, який чітко усвідомив провідну роль, яку він відіграє в новому світовому порядку, швидко повів за собою Європу, перетворив її на постійного прихильника своїх ідеологічних амбіцій. Таким чином, Західна півкуля, створена дуальністю Сполучених Штатів Америки та Європи, розпочала силову реалізацію глобальних принципів лібералізму в умовах пасивного опору геополітичних акторів та відсутності альтернативного ідеологічного підходу. Для Сполучених Штатів Америки, які вважають себе захисником прав людини, недемократичні країни на Близькому Сході стояли на вершині цього списку. Автор уважає, що саме демократичні інтервенції в Афганістані й Іраку, за якими пішла «арабська весна», зробили регіон некерованим. Міграція й інші проблеми, з якими стикається Європа, сягають своїм корінням у демократичні експерименти на Близькому Сході. Безперервний підйом ультраправих настроїв, активізація сил, незадоволених Брюсселем, ставлять під сумнів єдність західного світу загалом. Автор припускає, що референдум щодо Брекзиту насправді був раптовим вибухом багаторічного гніву королівства стосовно Брюсселя. Автор також стверджує, що британський вибір Brexit може мати ефект доміно та перетворитися на екзистенційну орієнтацію, що призведе до раптового розпаду Європейського Союзу. У той час, коли Євросоюз усіма силами розширювався на Схід, розпочався демонтаж Євросоюзу із Заходу, що, як уважалося, завершило століття внутрішніх суперечностей і конфліктів. Цей процес, який вразив континент, став великою несподіванкою для ініціаторів референдуму, оскільки відразу потряс британське суспільство. Залишивши майбутню долю держави в руках народу, не сприйнявши її всерйоз, британська еліта зіткнулася з неймовірною сенсацією, яку не передбачила.