ВОЛИНСЬКІ «ПРОСВІТИ» І РОЗВИТОК МУЗИЧНО-ДРАМАТИЧНОГО МИСТЕЦТВА У МІЖВОЄННИЙ ПЕРІОД - Тичина, Іван; Тичина, Ірина (Літопис Волині, 2022)
У запропонованій статті аналізується діяльність «Просвіт» Західної Волині у напрямку розвитку та популяризації національного музично-драматичного мистецтва у міжвоєнні десятиліття. «Просвіта» як національна громадсько-культурна організація була започаткована 1868 року у Галичині, а у роки Першої світової війни її ідеї поширються на Західній Волині. Саме на завершальному етапі перші просвітянські осередки виникають на Волині, однак, на відміну від Галичини, волинські «Просвіти» не змогли утворити єдиного об’єднавчого центру і розвивалися як окремі осередки. Головною метою «Просвіт» була консолідація української спільноти навколо національної ідеї, культурно-науковий розвиток та піднесення національної свідомості українського народу. Одним із напрямків, за яким активно працювали волинські «Просвіти» був розвиток хорового, музичного та театрального мистецтва. Саме через цей вид дяльності волинським «Просвітам» вдалося залучити до сфери свого впливу тисячі волинських українців. Уже за кілька років після заснування, у першій половині 20-х років ХХ століття, «Просвіти» стають одними із головних осередків національного-культурного життя місцевих українців. Своє завдання «Просвіти» вбачають у піднесенні національної самосвідомості українського населення Волині. Доволі швидко просвітянство набуває все більшої популярності, усе нові та нові осередки утворюються у містечках і селах Волині, і, практично кожен із осередків створює власний хор, театральний гурток. Завдяки «Просвітам» широкі народні маси ознайомлюються із творчістю видатних українських драматургів та композиторів, залучаються до культурного життя краю. Однак, із самого початку діяльності просвітянських організацій на Волині польська адміністрація поставилася до «Просвіт» з пересторогою, чинила всілякі перешкоди для їхнього розвитку, відмовлялася реєструвати статути, накладала заборони на певні види діяльності, наприклад на проведення театральних вистав та концертів, діяльність бібліотек, розвиток шкільництва при «Просвітах», тощо.