МИКОЛА КУДЕЛЯ – КУЛЬТУРНО-ОСВІТНІЙ ТА ГРОМАДСЬКИЙ ДІЯЧ ВОЛИНІ - Кінд-Войтюк, Наталія (Літопис Волині, 2022)
Статтю присвячено справжньому патріоту, учаснику національно-визвольного руху за незалежність України Миколі Куделі, який пережив розстріл у Луцькі в’язниці у 1941 році, написав і видав про ці події спогади і книги. У статті розкривається біографія Миколи Куделі, аналізуються його спогади про окрему трагічну сторінку в історії Волині – розстріл в’язнів Луцької в’язниці, яка розташовувалась на території Луцького замку у споруді колишнього монастиря Бригідок – пам’ятці старовини, яка складалась з храму, келій та господарських споруд. Споруда пов’язана з жахливими подіями в Луцьку, коли відбувся розстріл в’язнів місцевої в’язниці органами НКВС 23–24 червня 1941 року. Перші статті про розстріли у Луцькій в’язниці були опубліковані у 1942 році в українських газетах. У радянський час про це мовчали, лише за кордоном в діаспорі було надруковано декілька наукових розвідок. І лише після проголошення незалежності Україною колишні в’язні почали розповідати на сторінках часописів про трагічні події 23 червня 1941 року. Найкраще дослідження про розстріл в’язнів «Під мурами Луцької тюрми» написав Микола Куделя, який вижив під час розстрілу.