РОЛЬ ГРОМАДСЬКОГО ПОРЯДКУ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ ТУРБУЛЕНТНИХ ЗАГРОЗ - Загурська-Антонюк, Вікторія; Свірко, Світлана; Загурський, Володимир (Літопис Волині, 2025)
У статті досліджується значення громадського порядку як ключового елемента системи національної безпеки в умовах все більшої соціальної, політичної та інформаційної турбулентності. Автори аналізують трансформацію уявлень про безпеку в контексті нестабільності, коли розмиваються межі між миром і конфліктом, а традиційні механізми правового регулювання втрачають ефективність. Особлива увага приділяється гібридним загрозам, які поєднують військові, економічні, інформаційні й соціальні чинники, що ускладнюють підтримання громадського порядку як стабілізувального чинника суспільного розвитку. Розкрито роль державних інституцій, органів місцевого самоврядування та громадянського суспільства в забезпеченні правопорядку, захисті прав і свобод громадян, а також у нейтралізації деструктивних впливів. Визначено, що громадський порядок не лише гарантує безпеку особи, а і є індикатором стійкості держави до внутрішніх і зовнішніх викликів. Обґрунтовано необхідність комплексного підходу до підтримання громадського порядку, який передбачає інтеграцію правових, управлінських і комунікаційних інструментів. Акцентовано увагу на важливості адаптивного управління в умовах багатовимірних загроз, що виникають унаслідок глобальних процесів дестабілізації. Автори аналізують механізми реагування на кризові ситуації, зокрема, у контексті гібридних викликів, які не мають чітко визначених джерел і форм. Підкреслюється, що ефективне забезпечення громадського порядку потребує не лише нормативного регулювання, а й активної участі громадськості, міжінституційної координації та стратегічного прогнозування. Зроблено висновок, що в умовах турбулентності громадський порядок виконує функцію системного стабілізатора, здатного підтримувати соціальну згуртованість, правову визначеність і довіру до державних інституцій.