ІДЕОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ТА ЕЛЕКТОРАЛЬНА ПІДТРИМКА УЛЬТРАПРАВОЇ ПОЛІТИЧНОЇ СИЛИ ФРН «АЛЬТЕРНАТИВА ДЛЯ НІМЕЧЧИНИ» (2013–2025) - Хахула, Любомир; Смикалова, Ніколь (Літопис Волині, 2025)
Статтю присвячено аналізу ідейних засад та причин електоральної привабливості німецької ультраправої партії «Альтернатива для Німеччини» (АдН) від часу її створення у 2013 р. до успіху на федеральних виборів 2025 р. Критично проаналізовано еволюцію ідеологічних основ АдН та чинників її електорального зростання. Установлено, що АдН еволюціонувала від неоліберальної економічної платформи до націоналістично- консервативної позиції з елементами екстремізму. Партія сформувалася з консервативних фракцій ХДС, незадоволених політикою Ангели Меркель. Ключовими ідеологічними компонентами політичної сили стали: антиміграційна риторика, особливо ісламофобія; концепція «деіноземізації» німецької культури та мови; ультранаціоналізм; проросійська позиція, засудження антиросійських санкцій.Електоральний аналіз показав зростання підтримки АдН з 1,9% (2013) до 20,8% (2025) із найвищою підтримкою у східнонімецьких землях (Саксонія – 37,3%, Тюрингія – 38,6%), що корелювало з економічним відставанням цих регіонів та нижчим відсотком іноземних громадян. Соціологічний профіль виборців АдН характеризували перевага чоловіків (73% серед постійних виборців), нижчий рівень освіти, високе безробіття, надзвичайно низька довіра до державних інституцій. Після російського вторгнення в Україну в 2022 р. виборці АдН продемонстрували найбільш негативне ставлення до українських біженців та незгоду з підтримкою України німецьким урядом, що відображало стійкість проросійської платформи партії. Політичний успіх АдН зумовлювало поєднання економічної невдоволеності, культурної реакції на глобалізацію, регіональних диспропорцій та ефективної популістської мобілізації. Феномен АдН демонструє стійкість ультрарадикальних переконань у вагомої частини німецького суспільства та загрози для європейської демократичної системи.