ПОЛЬЩА Й УКРАЇНА В СХІДНОМУ ВИМІРІ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ: ДОСВІД ІНТЕГРАЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ СПІВПРАЦІ (1990–2014 РОКИ) - Єлова, Тетяна (Літопис Волині, 2025)
У статті проаналізовано роль Польщі й України в східному напрямі політики Європейського Союзу, зокрема в контексті європейської та євроатлантичної інтеграції. Розглянуто економічні й політичні передумови вступу Польщі до ЄС і НАТО, ключові етапи реформ, зокрема впровадження «Плану Бальцеровича» та моделі «шокової терапії». Визначено основні виклики, з якими стикалася Польща на шляху до інтеграції, серед яких – скептицизм західних держав, опір росії, низька громадська підтримка, складність імплементації правових і технічних норм ЄС. Підкреслено роль політичної консолідації еліт у досягненні стратегічної мети вступу до європейських структур. Проаналізовано еволюцію відносин України з ЄС від перших контактів 1992 року до подій Революції Гідності. Окрему увагу приділено Угоді про партнерство і співробітництво (1994), Європейській політиці сусідства, ініціативі «Східне партнерство», а також впливу Помаранчевої революції на зміну європейського курсу. Висвітлено політичні, економічні й інституційні аспекти взаємодії України з ЄС, проблеми впровадження демократичних стандартів і боротьби з корупцією, а також роль Польщі як посередника й адвоката українських інтересів у європейських інституціях. Підкреслено значення досвіду Польщі для України в умовах сучасних викликів безпеки та необхідності проведення комплексних реформ. Зроблено висновок, що польська модель євроінтеграції може слугувати практичним орієнтиром для України, однак її адаптація потребує врахування національної специфіки, геополітичного контексту й внутрішніх реформаторських можливостей.Окреслено часові межі – 1990–2014 роки – з основним фокусом на інтеграційних процесах до й після вступу Польщі до ЄС (2004) і впливі цих процесів на Україну.