ОСНОВИ ХРИСТИЯНСЬКОЇ ДЕМОКРАТІЇ: ІСТОРІЯ, ТЕОРІЯ, ПРАКТИКА - Кобець, Юлія; Міщук, Андрій; Міщук, Мар’яна (Літопис Волині, 2024)
У статті аналізуються сутність поняття «християнська демократія», його змістова наповненість у ХХ ст., ключові етапи вироблення сучасної політичної доктрини християнства та головні засади. Методологією дослідження є сукупність принципів, підходів і методів. Застосовано загальнонауковий принцип історизму, хронологічний принцип, інституційний підхід до дослідження розвитку християнсько-демократичних організацій. Розглянуто основні ідейні передумови формування соціальної доктрини християнської церкви в державно-управлінському контексті. У контексті національної доктрини державотворення всебічно розкрито духовні підвалини християнської культури, обґрунтовано ціннісні пріоритети діалогу держави та Церкви, конструктивні взаємовідносини влади і релігійних організацій. Особливу увагу приділено християнсько-демократичним партіям країн Західної Європи, які є найбільш потужними у світі. Дається характеристика розвитку християнсько-демократичних партій в Україні, виявляються тенденції їх подальшого розвитку. Досліджено питання ідеологічної та соціальної вагомості християнської демократії у контексті формування західної політичної культури, значення політичної участі християнських партій у світі та Україні. Окреслено головні принципи християнської демократії: солідаризм, субсидіарність, персоналізм, відповідальність, децентралізація, які заклали специфічне розуміння концепції «особа – суспільство – держава». Християнська демократія є однією з наймолодших політичних доктрин сучасності, це продукт ХХ ст. Але саме вона вплинула на становлення післявоєнного устрою Європи, світу, формування нових політичних партій та цілих партійних систем, політичної культури нового типу. Розкрито актуальне для розбудови громадянського суспільства в Україні питання необхідності формування українського суспільства на ґрунті цінностей християнської демократії, соціальної субсидіарності та солідаризму. Проаналізовано причини втрати впливу партій християнсько-демократичного спрямування в Україні.