РОЛЬ КООПЕРАЦІЇ В ЕКОНОМІЧНОМУ РОЗВИТКУ ТА ДОБРОБУТІ УКРАЇНСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ У СХІДНІЙ ГАЛИЧИНІ У ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ ХХ СТОЛІТТЯ - Савченко, Ольга (Літопис Волині, 2022)
У статті висвітлено значення коопераціїї у житті українського населення, вплив кооперації, як координуючого органу на підвищення економічного добробуту та консолідації української нації в умовах перебування у складі чужоземної держави. Зроблено спробу з’ясувати та визначити соціально-економічне буття українського народу. Також показано політику польської влади щодо українського кооперативного руху, порушено питання розвитку східногалицького аграрного сектору у 20–30-ті роки ХХ ст., в той час коли український народ, в основному селянство, знаходив у кооперації могутню зброю для оборони свого права на існування. Мета роботи – виявити на основі аналізу архівних матеріалів та опублікованих праць роль та значення української кооперації для населення в Східній Галичині, здійснити порівняльний аналіз соціально-економічних умов життя українського і польського населення у міжвоєнний період. Застосовано хронологічний, статистико-аналітичний методи дослідження, методи періодизації та класифікації, які базуються на пріоритеті документальних фактів і дозволили з’ясувати значення кооперативного руху для українського тогочасного суспільства. В той момент кооперація розвивалася і ставала першорядним чинником народної освіти, громадянського самоствердження та рушійною силою виходу українського народу з господарського занепаду.