НЕЗЛАМНІСТЬ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ – ВАЖЛИВИЙ УРОК ДЛЯ СВІТУ - Родінова, Наталія; Лазарева, Алла (Літопис Волині, 2022)
Сьогодні Україна та український народ переживає важкі часи. Щодня у складних бойових умовах, під кулями та ракетами системи «Град» російських терористів ціною свого життя прикордонники та ЗСУ перешкоджають штучному роз’єднанню країни, демонструючи кращі риси захисників Вітчизни, а саме незламність українського народу. Сьогодні для багатьох українців питання свободи та волі, як ніколи є важливим, тому актуальним є дослідження особливостей незламності української нації. Метою дослідження є проведення деталізованого науково-практичного обґрунтування особливостей національного характеру української нації та аналіз незламності української нації в боротьбі за свободу та незалежність. Дослідження передбачає всебічний аналіз особливостей незламності української нації. Для цього використано теоретично-методологічні підходи, що включають аналіз і синтез, порівняння, узагальнення, системно-структурний аналіз, метод історичних досліджень та психологічний метод. Результати дослідження продемонстрували, що під патріотизмом розуміють складову національно-етичного та культурного виховання, що є невід’ємною частиною формування індивідуальних переконань та ідеології. Встановлено, що під національним характером українського народу розуміють цінність рис української нації, які формувалася протягом усього періоду етногенезу українського народу. Визначено, що творчість Т. Г. Шевченка складає невичерпне ідентифікаційне джерело для українського народу як нації. Встановлено, що українцi є одним із найбiльш свободолюбних, демократичних за своїм життєвим укладом, трудолюбних i миролюбних народiв свiту. Встановлено, що військовий напад РФ на Україну сприяв формуванню єдності та згуртованості українського народу у боротьбі за національну самобутність та перетворенню натовпу на консолідовану націю, яка, об’єднавшись, виявила національне прагнення до свободи та вільного волевиявлення. Визначено, що незламний характер українського менталітету, історичний досвід народу та широка підтримка практично всіх цивілізованих країн світу неодмінно призведе до перемоги України над РФ. Результати дослідження покликані послужити для подальших наукових пошуків з метою аналізу особливостей незламності української нації в боротьбі за свободу та незалежність.