ЛИСТИ УЧИТЕЛІВ У РЕДАКЦІЮ ГАЗЕТИ «РАДЯНСЬКА ОСВІТА» ЯК ВІДОБРАЖЕННЯ ЇХ СТАВЛЕННЯ ДО ЖИТТЯ ШКОЛИ (ДРУГА ПОЛОВИНА 1940-Х РР. – 1990 Р.) - Лаврут, Ольга (Літопис Волині, 2022)
У статті охарактеризовані листи до редакції газети «Радянська освіта» від другої половини 1940-х рр. – 1990 р., мета якої стало відображення шкільного життя зазначеного періоду. висвітлення основних проблем у листах педагогів на сторінках газети «Радянська освіта» перебувала поза увагою дослідників і потребує поглибленої їх характеристики у контексті питань шкільного життя. На прикладі листів з’ясовано основні елементи освітньої діяльності, напрями взаємодії із громадськістю, їх ставлення до актуальних проблем тодішньої дійсності. На шпальтах періодичних видань читачі і дописувачі могли не лише ознайомитися із основними подіями життя у країні і галузі, яке представляло видання, а й самі висловити власну точку зору щодо того чи іншого питання. Газета «Радянська освіта» була органом Міністерства освіти УРСР та Українського республіканського комітету профспілки працівників освіти, вищої освіти, вищої школи і наукових установ і протягом періоду, що вивчається, презентувала відповідне змістове наповнення. Листи, фактично, стали відображенням політики радянського уряду і висвітлювали питання починаючи від реформування школи до буденного життя педагогів. Останні могли висміювати радянську дійсність через власні творчі дописи: бувальщину, вірші, байки, оповідання. Автори, як правило, відкрито писали про те, що наболіло, або треба вирішити, висловлюючи власне ставлення до дійсності. Підтвердженням цього було зазначення своїх даних, місця роботи. З іншого боку, така відкритість давала владі контролювати шкільну сферу в УРСР. Все ж, у більшості педагоги презентували офіційні погляди на шкільне життя, хоча окремі виключення практикувалися.