КУЛЬТУРНІ ПРОЦЕСИ У КАМ’ЯНЦІ-ПОДІЛЬСЬКОМУ В ПЕРІОД НАЦИСТСЬКОЇ ОКУПАЦІЇ (1941–1944 РР.) - Дударчук, Любомир (Літопис Волині, 2022)
У статті проаналізовано культурні процеси у Кам’янці-Подільському в роки нацистської окупації. Досліджено функціонування краєзнавчого музею. Доведено, що в довоєнний період він був важливим осередком наукового життя. Охарактеризовано втрати, яких зазнав цей заклад на початковому етапі німецько-радянської війни. Звернуто увагу на поповнення фондів музею новими артефактами. Висвітлено діяльність кінотеатру в місті. Проаналізовано його репертуар. Доведено, що фільми, які транслювалися, мали виразно пронімецьке спрямування і використовувалися з пропагандистською метою. Показано співпрацю кінотеатру з Жіночим добродійним комітетом. Досліджено функціонування міської бібліотеки. Звернуто увагу на літературу, яка знаходилась у фондах книгозбірні. Встановлено, що здебільшого це була українська класика, книги зарубіжних авторів, а також періодичні видання. Доведено, що в роки нацистської окупації при бібліотеці функціонувала читальня. Охарактеризовано діяльність «Просвіти» в місті. Звернуто увагу на її легальний статус. Проаналізовано основні форми роботи організації (влаштування імпрез, урухомлення пісенних та драматичних гуртків). Встановлено основні джерела фінансування товариства (членські внески та добровільні пожертви). Показано, що просвітянами були не лише фізичні, а й юридичні особи. Висвітлено співпрацю організації з іншими установами Кам’янця-Подільського. Доведено, що важливим осередком культурного життя міста був театр. Звернуто увагу на його репертуар. Охарактеризовано професійний рівень акторів. Показано, що в умовах нацистської окупації на сцені закладу влаштовувалась значна кількість імпрез, які, окрім місцевих жителів, відвідували німецькі солдати.