ОСОБЛИВОСТІ ПРОГРАМНИХ ДОКУМЕНТІВ ЕКОЛОГІЧНИХ ПАРТІЙ В УКРАЇНІ - Бугайчук, Антон (Літопис Волині, 2021)
У статті проведений аналіз програмних документів та публічних декларацій екологічних партій в Україні, а також партій, що мали вагому екологічну складову частину у програмах у 2019–2021 роках на предмет їхньої відповідності класичній «зеленій» ідеології. Мета дослідження – здійснити комплексний аналіз змістових особли- востей програмних документів екологічних партій в Україні та чинників, які зумовлюють їхні спільні та відмінні риси порівняно із класичними маніфестами та деклараціями, що представляють засади «зеленої» ідеології в політичному процесі. У результаті встановлено, що екологічними відповідно до своїх програм та декларацій у досліджуваний період були Партія Зелених України та партія «Екологічна альтернатива». Програмні документи та публічні заяви Партії Зелених України дають підстави визначити окремі особливості риторики цієї партії, які відрізняють її від «зелених» партій у країнах Європейського Союзу та декларацій світових і європейських об’єднань «зелених». Серед цих особливостей: частковий екологічний «націоналізм», жорсткі антиолігархічні висловлювання, бороть- ба проти правових бар’єрів для низькорейтингових партій. Аналіз аналогічних джерел щодо партії «Екологічна альтернатива» дозволяє виділити такі особливості: суттєве зосередження на проблемах міста Києва, а не всієї країни, на проблемах довкілля й екологічних стандартах життя громадян більше, ніж на соціальних стандар- тах, та питаннях рівності різних соціальних груп. Також досліджено програми і декларації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» і «Об’єднання «Самопоміч»», які мають вагому екологічну складову частину у програмних документах, проте не є екологічними відповідно до самовизначення та компонентів, притаманних іншим ідеологічним течіям. Вста- новлено, що програмні документи цих двох політичних партій суттєво відповідали базовим засадам «зеленої» ідеології, зокрема в частині взаємодій «людина – природа» та «суспільство – довкілля», а також питанням соціальних стандартів і подолання бідності. Проте у проаналізованих документах Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» містяться не властиві «зеленим» пункти щодо питань енергетики і змін клімату, а також приділено мало уваги проблемам нерівності та дискримінації, ролі держави в їх подоланні. Програмні документи та риторика «Об’єднання «Самопоміч»» поєднують властиві «зеленій» ідеології пункти з положеннями, вла- стивими християнським демократам та неолібералам.