Політика радянської влади на землях Західної України в галузі культури, освіти та релігії у період вересня 1939 – червня 1941 рр. - Стрільчук, Людмила (Літопис Волині, 2017)
З вересня 1939 року, моменту входження Західної України до складу УРСР, на навоприєднаних землях розпочався процес радянізації, що охопив усі складові суспільного життя. Політика радянської влади в галузі культури та освіти характеризувалася руйнуванням традиційних основ західноукраїнського суспільства і нав’язання йому радянської освітньої моделі та догм більшовицької культури. У статті аналізуються позитивні та негативні тенденції цього процесу.