«Руська бесіда» - провідне українське просвітнє товариство на Буковині другої половини ХІХ – початку ХХ ст. - Добржанський, Олександр (Літопис Волині, 2018)
У статті проаналізовано діяльність «Руської бесіди» на Буковині в австрійський період. Доведено, що просвітянські ідеї на Буковині наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття набувають усе зростаючої популярності, що проявилося у збільшенні членів організації. «Руська бесіда» стала провідною національною організацією Буковини, яка розгорнула активну діяльність та згуртувала навколо себе інтелігенцію, носіїв української національної ідеї, послідовно відстоювала свої політичні права і була готова до того, щоб у майбутньому об’єднатися з рештою українських земель у єдиній соборній незалежній Українській державі.