ФОРМУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНИХ КЛАСТЕРІВ БЕЗПЕКИ ЯК НАПРЯМ РЕАЛІЗАЦІЇ ТРАНСФОРМАЦІЙНОГО МЕХАНІЗМУ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ - Таран, Євгеній (Літопис Волині, 2025)
У статті досліджено процес формування та функціонування регіональних кластерів безпеки в Україні, виявлено їхню роль як інструменту перетворення національної системи безпеки, окреслено засади, структуру, функції та способи координації між державними, місцевими й недержавними структурами, а також оцінено перспективи їхнього розвитку та вплив на підвищення ефективності безпекового середовища. Завданнями дослідження є обґрунтування теоретичних підвалин і розроблення практичних механізмів створення та функціонування регіональних кластерів безпеки в Україні з урахуванням трансформаційних процесів для збільшення ефективності національної системи безпеки. У дослідженні використано такі методи, як системний аналіз, структурно-функціональний підхід, порівняльний аналіз, методи експертних оцінок, прогнозування. Ключовим є забезпечення ефективної співпраці між державними, місцевими та недержавними установами в межах регіональних кластерів безпеки, що дає змогу збільшити стійкість національної системи безпеки, оперативність реагування на виклики та здатність до комплексного управління ризиками в умовах трансформаційних змін. Досліджено теоретичні підходи до розуміння національної безпеки та трансформаційних механізмів її забезпечення. Визначено сутність і ключові засади формування регіональних кластерів безпеки. Проаналізовано світовий досвід створення та функціонування регіональних кластерів безпеки, виявлено практики і досвід для України. З’ясовано ключові критерії утворення та функціонування регіональних кластерів безпеки. Розглянуто механізм формування та функціонування регіональних кластерів безпеки в Україні через призму принципів створення кластерів на регіональному рівні, їх структуру та функції регіональних кластерів безпеки. Запропоновано способи координації між державними, місцевими та недержавними структурами для збільшення ефективності кластерного підходу.Визначено можливості розвитку регіональних кластерів безпеки та їхній вплив на підвищення загальної дієвості національної системи безпеки.