ІНСТИТУЦІЙНІ АСПЕКТИ ВЗАЄМОВІДНОСИН РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА Й УКРАЇНИ (НА ПРИКЛАДІ ДІЯЛЬНОСТІ РАДИ З ПИТАНЬ СПІВПРАЦІ З УКРАЇНОЮ) - Дмитрук, Юрій (Літопис Волині, 2025)
У статті досліджено інституційні аспекти співпраці між Польщею та Україною на прикладі створення Ради з питань співпраці з Україною, яка діє при уряді Республіки Польща. Рада є інноваційним інструментом координації політичних, економічних, гуманітарних і регіональних ініціатив, що набуває особливої актуальності в умовах війни й усе більшої безпекової нестабільності в Східній Європі. Детально проаналізовано структуру Ради, робочі тематичні групи, а також роль ключових політичних та адміністративних акторів, які формують порядок денний двосторонньої взаємодії між державами.Особливу увагу приділено практичному виміру діяльності Ради, зокрема діяльності її регіонального представництва в Підкарпатському воєводстві й реалізації проєкту «Carpathian Reconstruction», що спрямований на посилення транскордонного партнерства та спільну відбудову територій, постраждалих від війни. Висвітлюється досвід координації дій між урядовими органами Польщі, українськими партнерами й міжнародними інституціями, зокрема, у сфері гуманітарної допомоги, військової підтримки, економічного співробітництва й інноваційних технологій.Рада розглядається як ефективний політичний інститут, здатний не лише здійснювати консультативні функції, а й безпосередньо впливати на процес формування та реалізації стратегічних рішень щодо підтримки України у воєнний і післявоєнний періоди. Важливою є роль голови Ради, професора П. Коваля, чия експертиза й політичний досвід забезпечують високу компетентність і легітимність інституції на міжнародній арені. На основі зібраного емпіричного матеріалу зроблено оцінку ефективності Ради як моделі міжінституційної координації, окреслено її потенціал у довгостроковому вимірі транскордонного партнерства й відновлення регіональної безпеки. Підкреслюється важливість формування нових гнучких і мультиакторних платформ співпраці, що виходять за рамки традиційної дипломатії, особливо в умовах глобальних криз і регіональних конфліктів.