СІЛЬСЬКЕ НАСЕЛЕННЯ ОДЕЩИНИ ТА ЙОГО РОЛЬ У ВІДБУДОВІ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА ПІВДЕННО-ЗАХІДНОЇ УКРАЇНИ В 1944 РОЦІ - Осипенко, Олександр (Літопис Волині, 2025)
У статі проаналізовано становище сільського господарства Південно-Західної України після звільнення зазначеної території від німецько-румунських окупантів у 1944 р., зазначено, що загальновідомими фактами є те, що внаслідок Другої світової війни й окупації територій економічний потенціал України зазнав колосальних матеріальних утрат, адже війна територією України прокотилася двічі: перший раз, коли війська Вермахту наступали, переслідуючи радянську армію, і другий раз, коли німецькі війська опинилися вже в протилежній ситуації, відступаючи під тиском совітів. Деокупувавши південно-західні терени України, радянське керівництво відразу повернуло й довоєнні методи експлуатації сільськогосподарських працівників, а саме: колгоспно-радгоспну кріпосницьку систему експлуатації сільського населення та злощасний «трудодень» (варто відмітити, що румунська окупаційна адміністрація також використовувала цю форму експлуатації сільського населення). Відновлення функціонування сільського господарства як основного виробника продовольства лягло на плечі простого сільського обивателя, який після звільнення зазначених територій виконував усю найтяжчу сільськогосподарську роботу. Важливий внесок у відбудову сільського господарства зробила жіноча половина суспільства. Зазначено, що в архівних документах немає жодної згадки про те, чи були ці всі поля, на яких проводили титанічну роботу сільські гарувальники, перевірені на наявність мін, як протитанкових, так і протипіхотних. Стає зрозуміло, що якщо такої роботи військових саперів не було проведено, то саме керівництво (не те що керівники колгоспів, а й саме вище тогочасне партійне керівництво) свідомо наражало на небезпеку пересічного громадянина, що ще раз підтверджує цинізм сталінської тоталітарної системи. Однак, незважаючи на таку людиноненависницьку політику сталінського керівництва до власних громадян, із перших днів звільнення українських земель від окупантів саме сільське населення Одещини, як і загалом населення українських земель, стало основним сподвижником відбудови сільськогосподарського потенціалу регіону.