«ВОЛИНСЬКИЙ СЛІД» У БІОГРАФІЇ ЮРІЯ ЛИПИ - Кучеренко, Світлана (Літопис Волині, 2024)
У статті йдеться про Волинь на життєвому шляху українського громадсько-політичного діяча, письменника, лікаря Юрія Липи (1900–1944)1 та наявність волинян у його оточенні. Поява нових біографічних фактів завдяки краєзнавчим пошукам доповнює, уточнює, конкретизує, урізноманітнює образ досліджуваної особи, який містить характеристику оточення, взаємозв’язки, взаємовпливи та взаємодію з нею. Зв’язок Юрія Липи з Волинню і волинянами ще жодного разу не був предметом вивчення, тому мета розвідки – дослідити цей зв’язок: установити причини поїздок, обставини знайомства й розвиток взаємовідносин з волинянами. Джерела дослідження – епістолярій Ю. Липи (1920–1930-х років, зокрема листування з М. Донцовою, Н. Лівицькою-Холодною, А. Жуком), рецензії Ю. Липи («Розмова з порожнечею» на статтю У. Самчука, «Мить із майстром» на збірку Ю. Косача), спогади сучасників (У. Самчук «Юрій Липа. Поет і лікар», «На білому коні», «На коні вороному»; Т. Бульба- Боровець «Армія без держави»; Р. Сочинський «Спомини про Юрія Липу»), праці перших липознавців (Ю. Косач «Організатор українського почуття», Л. Биковський «До проблематики життя і творчості Юрія Липи»). У результаті дослідів з’ясовано, що із середини 1920-х до початку 1930-х рр. Ю. Липа часто бував на Волині. Приятелі М. та Д. Донцових гостили в себе як талановитого письменника й громадського діяча родини Підгірських і Пирогових у Любитові та Ковелі. На різних етапах життя в оточенні Ю. Липи були знамениті волиняни Ю. Косач, У. Самчук, Т. Бульба-Боровець. На прикладах із хроніки життя Ю. Липи, складеної авторкою статті на основі наявних джерел, вдалося показати деякі особливості спілкування, виявити нові аспекти біографій, доповнити образи вищеназваних осіб. Подальше дослідження полягає у вивченні еволюції взаємин діяча з відомими волинянами та пошуку нових імен і контактів, як-от установлення особи пана Новоселицького з Ковеля. Нерозкритим також залишилося творче звертання Ю. Липи до Волинського краю в поезії, прозі, публіцистиці; публікації його творів та відгуки в місцевих часописах.