ТЕНДЕНЦІЇ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ - Дубель, Михайло (Літопис Волині, 2024)
Статтю присвячено визначенню тенденцій розвитку соціальної політики в Україні в умовах повномасштабної війни. Завдяки проведеному аналізу виявлено зменшення спрямування видатків державного бюджету України на соціальні вектори у 2022–2023 рр., особливо за часткою, у деяких випадках і за показником фінансування, порівняно з «довоєнним» 2021 р. Потрібно відзначити досить стрімке підняття мінімальної заробітної плати протягом періоду з лютого 2022 р. Чіткий тренд у динаміці середньої зарплати в Україні був відсутній і до початку повномасштабного вторгнення, але амплітуда стала вище з лютого 2022 р. Найвищі довоєнні показники за час повномасштабного вторгнення росії були досягнуті лише двічі, проте можна казати, що навіть із поправкою на інфляцію спостерігається часткове відновлення ринку праці. Окрім того, наведено аналіз соціальної допомоги громадянам нашої держави, що були змушені змінити своє місце проживання у зв’язку з бойовими діями починаючи ще з 2014 р. (початку АТО). Із 1 березня 2024 р. підхід до надання державної допомоги змінився – її будуть надавати лише найуразливішим категоріям населення, щоб зробити допомогу більш адресною та таким чином оптимізувати бюджет. У роботі надано проєкт Стратегії демографічного розвитку України до 2040 р. Слід зазначити, що ця Стратегія є поки лише проєктом, тому деякі неодностайні моменти, наприклад індикативні показники, що надали б можливість оцінити виконання поставлених цілей, можна ще оптимізувати. Окрім того, виникають певні сумніви щодо доцільності планувати її на доволі тривалий період, аж на 16 років, що в умовах постійної невизначеності, у якій перебуває наша держава вже як мінімум два роки, а за різним ознаками набагато довший термін. Треба ще звернути увагу на те, що деякі із завдань чи навіть цілей носять позитивний, але достатньо поверхневий характер, що викликає питання щодо того, як забезпечити ресурси для їх реалізації. Проте, знову ж таки, потрібно відзначити роботу, що провело Міністерство соціальної політики України для розроблення цієї Стратегії, та слід відзначити позитив у тому, що планування вже вертається з аврального режиму, у якому воно знаходилося з початку повномасштабного вторгнення росії, до більш довгострокового.