РОЛЬ ОТЦЯ АВГУСТИНА (АВГУСТА) МЕДНІСА У ЗБЕРЕЖЕННІ КАТОЛИЦЬКОЇ ТРАДИЦІЇ В ЧАСИ РАДЯНСЬКОЇ ВЛАДИ ТА ВІДНОВЛЕННІ РИМСЬКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ ЗА НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ - Хом’як, Павло (Літопис Волині, 2022)
Процес відновлення Римсько-Католицької Церкви в останні роки існування СРСР та під час становлення української незалежності до сьогоднішнього дня залишається мало висвітленим питанням у сучасній історіографії. Мета дослідження полягає в аналізі діяльності о. Августина (Августа) Медніса в умовах тоталітарного і антирелігійного режиму радянської влади та в часи відродження Римсько-Католицької Церкви за незалежної України шляхом використання принципів історизму, об’єктивізму та науковості. До загальноісторичних методів, що застосовувались у роботі, відносяться історико-порівняльний та системно-структурний методи. Наукова новизна ґрунтується на тому, що в дослідженні вперше у вітчизняній літературі аналізується діяльність священника Римсько-Католицької Церкви о. Августина Медніса, який своєю душпастирською діяльністю підтримував релігійну стійкість у вірян в часи радянського режиму та активно сприяв відродженню Церкви, збереженню пам’яток історії та культури за часів незалежності України. Вперше було зафіксовано усні спогади про о. Августина Медніса та представлено їх у джерельній базі публікації. Підтримка та розвиток діяльності Римсько-Католицької Церкви стали одним із найскладніших викликів для священників, які працювали в умовах комуністичного тоталітарного режиму. Виокремлюючи постать о. Августина Медніса, який походив родом із Литви, варто зазначити те, яку допомогу він надавав для вірян на теренах Львівщини та Волині. За час його діяльності в цих регіонах (1969–2007 рр.) йому вдалось виконувати душпастирські обов’язки та надавати необхідну підтримку вірним не лише Католицької Церкви, одночасно обслуговувати декілька парафій, він домігся відновлення костелів, брав участь у першому повоєнному Львівському архідієцезіальному синоді та проводив активну роботу, що полягала у збереженні та реставрації об’єктів культурної спадщини. Одним із здобутків о. Августина Медніса можна вважати ініціативу та формування Луцького дієцезіального музею, фонди якого були опрацьовані та укомплектовані самим священником.