ДЕМОКРАТІЯ І НАЦІОНАЛІЗМ У ДИСКУРСІ СУЧАСНОЇ СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНОЇ ДУМКИ - Бортніков, Валерій; Бортнікова, Алла (Літопис Волині, 2022)
Метою статті є політологічний аналіз окремих концептуальних моделей, теорій та суджень вітчизняних і зарубіжних вчених щодо сумісності націоналізму і демократії (А. Валицький, П. Вандич, Л. Грінфелд, А. Каппелер, Т. Кузьо, В. Лісовий, Л. Нагорна, Г. Нодія, О. Проценко, Е. Ян). Шлях національно-державного будівництва апріорі містить у собі конфлікт на предмет узгодженості загального й особливого, суспільного та партикулярного, унікального тощо. Вочевидь, що демократична розбудова суспільства неможлива без розв’язання комплексу проблем, пов’язаних з узгодженням вузлових питань національно-культурного будівництва. Лише за наявності потужної, демократично організованої держави можливо у цивілізований спосіб вирішити так зване національне питання, зберегти мир і злагоду в суспільстві. Ідея націоналізму в історіософському розумінні органічно пов’язана з ідеєю демократії, хоча цей зв’язок і не позбавлене протиріч. Це пояснюється тим, що головним суб’єктом демократичного і націоналістичного дискурсів виступає народ. Сумісність демократії й націоналізму має історичне підґрунтя й бере свій початок від часів формування модерних націй. Закономірність їх органічного поєднання міститься у самій природі цих явищ, похідних від поняття «народ». Саме народ, як організоване ціле продукує форми суспільного буття, що ґрунтуються на засадах народовладдя. Водночас за гаслами культурного і політичного самовизначення слід бачити небезпеку приходу до влади політичних сил, які байдуже ставляться до національних інтересів, національної культури та самобутності українського народу або, навпаки, сповідують ідеали радикального націоналізму тоталітарного ґатунку, який несумісний з невід’ємними правами як окремої особи, так й національних спільнот. Чинником, який сприяє консолідації нації, є зовнішня загроза небезпеці й незалежності держави. Не стала виключенням й Україна, де в умовах зовнішньої агресії відбулася єднання нації на засадах патріотизму та національної гідності. За свідченням соціологів підтримка незалежності України чітко корелює з почуттям патріотизму: чим вищий рівень патріотичних почуттів респондентів, тим більше вони підтримують проголошення Незалежності.