СЛУЖБА БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ У ВЛАДНІЙ ВЕРТИКАЛІ 2010–2014 РР. - Денисенко, Вадим (Літопис Волині, 2021)
У статті досліджено роль та місце Служби безпеки України у системі розподілу влади режиму В. Янукови- ча. Виділенні особливості кадрової політики «сім’ї» Януковича по відношенню до керівництва Служби безпеки України у 2010–2014 рр. З’ясовано особливості процесу відсторонення В. Наливайченка з посади голови СБУ і мотиви призначення на цю посаду В. Хорошковського. Показано процес «кадрової чистики» керівного складу центрального СБУ, яка була ініційована В. Хорошковським з метою розташування на вакантні посади лояль- них йому та режиму осіб. Проаналізовано діяльність СБУ у 2010-2014 рр. Визначено, що ця служба поступово втрачала самостійність і фактично перестала протидіяти будь-яким загрозам з боку Російської Федерації. За ці чотири роки СБУ призупинила протидію загрозам сепаратизму в Автономній Республіці Крим, що з кожним роком наростали. Досліджено, що фактична бездіяльність СБУ і потурання інтересам ФСБ РФ, може вказувати на залежність ключових представників режиму і самого В. Януковича від вказівок з Кремля. Розглянуто мотиви зняття з посади директора департаменту архівного забезпечення СБУ В. В’ятровича. Скасування попередньої заборони, виданої В. Наливайченком у 2009 р., про заборону знаходження співробітників Федеральної служби без- пеки Чорноморського флоту Російської федерації на території України, з’ясовано межі впливу Кремля на підрив стратегічної безпеки України в Криму. Окрім того, зроблено спробу показати, як відбувалася підготовка до агресії РФ проти України, через нехтування стратегічними інтересами України і задоволення інтересів Кремля.